Social Initiative

Door Step Schools klassrum i Mumbai är fullt av engagerade lärare och ivriga elever

Door Step School är en organisation som arbetar för att alla barn ska börja skolan och få en bra skolgång. De driver förskoleundervisning och extraundervisning efter skolan för barnen i de många slumområdena i Mumbai och Pune i Indien. De arbetar även för att höja kvalitén i kommunala skolan. Kvinnan bakom organisationen heter Bina Lashkari och är en fantastisk social entreprenör.

Femåriga Surjata berättar att det bästa med undervisningen är att lära sig alfabetet. När vi frågar vad hon vill bli när hon blir stor så rätar hon på ryggen och säger stolt att hon vill bli polis. Det verkar vara ett intresse som spridit sig bland barnen för nästan alla andra vill också bli polis. Att som flicka få möjligheten att studera är långt från en självklarhet för alla i Indien. Många mammor till barnen i Door Step School berättar att de själva växt upp i en kultur där flickor inte fick utbilda sig. De vill nu att deras döttrar ska få den möjlighet till utbildning som de aldrig fick.

I slumområdet Colaba i södra Mumbai finns en av de datorsalar som Door Step School öppnat för att lära barnen hantera datorer och få grundläggande datorvana. Här arbetar Kishor halvtid som datorlärare. Han är en före detta Door Step School elev. Han minns när han började på Door Step School som femåring och vad då inte alls intresserad av utbildning. Under åren med Door Step School fick lärarna honom att förstå hur viktigt det var att ha en utbildning och nu kombinerar han arbetet med universitetsstudier på kvällstid.