Social Initiative

Ina Rosberg chattar med unga tjejer genom Tjejzonen

Kvällssolen lyser in genom fönstret och Ina Rosberg har precis avslutat söndagsmiddagen med familjen. Hon sätter sig vid datorn och loggar in på Tjejzonens chatt. Under ett par timmar chattar hon med unga tjejer från hela Sverige. Att få möjlighet att prata om sina känslor och problem och få hjälp att hantera negativa tankar gör ofta stor skillnad för tjejerna. Sedan i somras stödjer Ina och hennes man Ulf Rosberg Tjejzonen.

Samtidigt som Ina sitter och chattar med tjejer runt om i Sverige, tas de första spadtagen på en annan kontinent – i Muhuru Bay, en liten fattig fiskeby ute på landsbygden i Kenya, alldeles i kanten av Victoriasjön. Ina och Ulf är engagerade även här. De finansierar undervisningen för en helt ny klass av elever på WISER, en skola för de mest utsatta och fattiga flickorna i trakten. Med hjälp av Ina och Ulf och en annan svensk familj håller skolan på att bygga nytt för att dubbla antalet elever från 120 till 240. “Nästa steg blir att ta med sig barnen och besöka WISER-skolan i Kenya. Det kan bli ett spännande utbyte mellan deras flickor och våra”, säger Ina Rosberg med ett leende.

Familjen Rosberg tar sitt filantropiska engagemang på lika stort allvar som sina andra investeringar – filantropi är mer än att ”bara” ge. ”Med min bakgrund från investeringsbranschen kändes det naturligt för oss att tänka strategiskt och resultatorienterat även på vårt givande”, säger Ulf. Familjen har fyra döttrar och brinner för tjejers rättigheter, både i Sverige och utomlands.

Social Initiative har hjälpt oss att hitta och kvalitetssäkra två bra organisationer att jobba med för att stärka utsatta tjejer både på hemmaplan och i Afrika

Ulf Rosberg

Att mäta effekterna av socialt arbete är inte alltid lätt. På Tjejzonen har vi på Social Initiative hjälpt till att ta fram indikatorer för att bättre bedöma effekterna av arbetet med tjejerna. Inom en snar framtid kommer vi att kunna se om tjejernas tillit till omvärlden har ökat och ifall de känner att de har fått styrka att agera för att förändra sin situation. Något som vi tillsammans med familjen Rosberg ser fram emot att kunna följa. På WISER-skolan följer vi bland annat upp andelen avgångselever som går vidare till högre studier. Men det är också viktigt för oss att våra uppdragsgivare kan ha en personlig relation till ”sina” projekt, till exempel genom att chatta på Tjejzonen eller besöka sina projekt i andra delar av världen.

Tjejzonen
Tjejzonen är Sveriges största stödorganisation för tjejer och startade 1998. Hos Tjejzonen erbjuds tjejer mellan 10 och 25 år fysiska eller virtuella möten med en Storasyster (en utbildad volontär).

WISER
WISER-skolan är en internatskola för fattiga och utsatta flickor i åldern 14-18 år, i Muhuru Bay i västra Kenya. 75% av förra årets avgångselever hade behörighet till universitetet, jämfört med 28% nationellt i Kenya.