Social Initiative

Satsa på sociala entreprenörer i Afrika

På leriga vägar åker vi till olika byar på Ugandas landsbygd för att besöka vårdcentraler. Jag slås av bristen på el – och i vissa fall även rinnande vatten. Hur kan man förlösa en gravid kvinna i mörkret eller i bästa fall med en ficklampa i munnen? Inte mycket verkar ha förändrats inom hälsovården sedan jag arbetade för WHO i Zambia i mitten på 90-talet.

Samtidigt har ekonomin i södra Afrika fyrdubblats sedan millennieskiftet. Av världens 10 snabbast växande ekonomier är sju afrikanska. Afrikanska Utvecklingsbanken (AfDB) förutspår att kontinenten kommer att attrahera 85 miljarder USD i utländska investeringar 2014 vilket sätter nytt rekord. Många afrikanska länder gör ett tekniksprång som sällan skådats. Alla vi träffar ute i byarna har en mobiltelefon.

”But you can’t eat GDP” som Donald Kaberuka – chefen för Afrikanska Utvecklingsbanken påpekar. 450 miljoner människor i södra Afrika lever enligt FN fortfarande i extrem fattigdom (under USD 1,25/dag). Barnadödligheten och mödradödligheten är den högsta i världen och två av fem skolbarn går inte klart grundskolan. Även om direktinvesteringarna har ökat, så släpar jobbskapandet fortfarande efter.

För att åstadkomma en förändring krävs satsningar på t ex utbildning, hälsa och sanitet, för de fattigaste. Dessa investeringar bör ha samma höga krav på avkastning som vanliga investeringar – fast mätt i social avkastning. Många av de mest innovativa lösningarna drivs idag av sociala entreprenörer. Till exempel ser Dr. Laura Stachel till att barnmorskor och läkare har tillgång till enkla portföljer med solcellsdriven belysning och mobilladdare genom hennes skapelse We Care Solar. Vår partner Mwalimu MushesheURDT utbildar ”förändringsagenter” som utan en enda krona på fickan, utrustade endast med kunskap som medel, lyfter hela byar ut ur fattigdom.

Med den här typen av investeringar kan vi tillsammans bidra till att kvinnorna på landsbygden i Uganda kan föda sina barn på en vårdcentral där de inte riskerar att dö i komplikationer. Och deras barn kan få en utbildning som leder till jobb och bidrar till en hållbar utveckling för hela regionen. Det är därför vi på Social Initiative kopplar samman investerare med kvalitetssäkrade sociala entreprenörer runtom i världen. Läs gärna mer om hur vi jobbar.

Caroline Cederlöf, grundare Social Initiative