Social Initiative

Smycken som gör världen vackrare

Idag, på internationella kvinnodagen, är vi extra stolta över att presentera samarbetet mellan designerduon andeliusgribbe, modellen Frida Gustavsson och VOICE 4 Girls i Indien. Social Initiative har möjliggjort samarbetet där hela 40% av försäljningspriset går till att stärka utsatta flickor i Indien.

Andeliusgribbe har designat en speciell kollektion smycken tillsammans med modellen Frida Gustavsson. Smyckets design är en symbol som grundas på bokstaven F och står för bland annat Freedom, Future, Feminism.

Social Initiative har möjliggjort samarbetet med VOICE 4 Girls. Hela 40% av försäljningspriset går till deras arbete i Indien. Projektet har genomgått Social Initiatives utvärdering för att säkerställa att pengarna hamnar rätt och gör nytta. VOICE 4 Girls har en bra metod för att ge flickor kunskap och framför allt mod att förändra både sin egen och andra flickors situation.

Vi hade under en tid letat efter ett give back projekt. När Social Initiative berättade om VOICE 4 Girls så kände vi att det passade oss perfekt! Nu vet vi även med säkerhet att det vi drar in från försäljningen verkligen kommer göra nytta för flickorna på lägren i Indien

Linda Gribbe på andeliusgribbe

VOICE 4 Girls anordnar läger för utsatta flickor i Indien, där de bland annat lär sig kritiskt tänkande och vilka rättigheter de har. Att vara tonårstjej innebär många frågor och känslor som många av oss känner igen. Att vara tonårstjej i Indien medför dessutom en hel del andra utmaningar. Nästan hälften av alla flickor i Indien gifter sig innan 18 år. En av sex flickor mellan 15-19 år är gravida eller har redan fött sitt första barn. 47% av unga kvinnor mellan 15-24 år tror att det är ok att bli misshandlad av sin man.

När Social Initiative besökte VOICE 4 Girls i Hyderabad, Indien, träffade vi Ripika, 16 år, en av flickorna som gått på lägret. Innan hon åkte på lägret var hon blyg och hade dåligt självförtroende.

This camp is very important for the empowerment of women. As we live in a male dominated society there are many problems that women are facing. I learned how to overcome challenges in this society

Ripika

Ripika, 16 år, Hyderabad i Indien

Nu pratar hon självsäkert och ger gärna råd till familjen och grannar om hur man motverkar diskriminering. Hon berättar hur hon hade övertalat sin bror att ge sin dotter en lika bra skolgång som hans son fick. Dottern gick i en skola nära hemmet där klasserna var överfulla och lärarna ofta frånvarande. Till sonen däremot hade han valt en skola med gott rykte. Ripika berättade för sin bror om alla fördelar med att ge flickor en bra utbildning. Först hade han blivit arg att hon la sig i, men till nästa läsår, när han hade fått tid på sig att fundera, fick dottern byta till samma skola som sin bror.

Köp smyckena här!