Social Initiative

Vi hjälper Fagerhult lysa upp landsbygden i Tanzania

Hadija visar stolt upp sin solcellslampa och möjligheten att kunna ladda mobilen

Utanför en hydda på en dammig väg i norra Tanzania träffar vi Hadija som säljer solcellslampor till sina grannar i byn. Själv har hon investerat i en solcellslampa som också kan ladda mobilen. Förutom den ökade säkerheten som solcellslampan ger när hon går ut för att hämta mer majs i förrådet eller lagar mat inne i hyddan, använder hennes barn den för att läsa sina läxor på kvällen. Hadija får dessutom en extra inkomst från att sälja laddningstid till grannarnas mobiltelefoner.

Trots att hon inte kan läsa eller skriva sitt namn är hon en skicklig säljare. Jag blir snabbt övertalad att köpa en solcellslampa – den kan man ha stor användning av oavsett var man bor hävdar hon med bestämdhet. “Det blir väl mörkt även i Sverige?!”. Och visst har den kommit till användning. I vintras använde dottern den när hon skulle campa ute i skogen. Det behövs inte mycket sol för att ladda den.

Fagerhult vill genom sitt projekt “Bright Future” bidra till en ljusare framtid för fler genom att satsa på sociala entreprenörer i södra Afrika som sprider miljövänlig och hälsosam belysning till fattiga på landsbygden.

I februari var Social Initiative i Tanzania och Kenya för att utvärdera en rad sociala entreprenörer med inriktning på solcellsbelysning för Fagerhults räkning. Efter en tuff urvalsprocess rekommenderade vi det sociala företaget Solar Sister. Solar Sister har sedan 2009 rekryterat och utbildat över 1 500 fattiga kvinnor på landsbygden att bli entreprenörer och sälja solcellsbelysning genom en “tupperware metod”. Deras nätverk av kvinnliga entreprenörer i Uganda, Tanzania och Nigeria har förändrat livet för över 200 000 fattiga människor. Nu jobbar Social Initiative aktivt med dem för att skala upp verksamheten i fler byar i norra Tanzania.

När jag går en mörk septemberkväll med min solcellslampa i handen, funderar jag på vad Hadija gör nu. Kanske står hon och lagar majsgröt till familjen, eller tittar hon fascinerat på barnen som sitter vid sin solcellslampa och läser i sina läxböcker? En möjlighet som Hadija själv aldrig fick.

“Det känns meningsfullt för oss på Fagerhults Belysning AB att stödja Solar Sisters arbete med distribution av LED/solcellslampor och genom detta vara en del av att utveckla kvinnors entreprenörskap och förbättra människors vardag ute i Tanzanias byar. Vi är mycket nöjda över det arbete Social Initiative gjort med att hitta ett passande projekt åt oss. Det ska bli spännande att följa den förändring vårt stöd ger”, säger Frank Augustsson, VD, Lightning Solutions, Fagerhult.