Social Initiative

Vi skapar möjligheter för fler att få jobb

När jag träffade Hasim för första gången hade han precis gått klart den ettåriga utbildningen på kockskolan för före detta gatubarn i Delhi. Han ville inte riktigt gå in på detaljerna om hur det kom sig att han levde på gatan, men han berättar att hans pappa dog för tio år sedan och då fick familjen det svårt.

Mohammed Hasim, före detta elev på kockskolan som nu har fast anställning på lyxhotellet Taj Palace Hotel i Delhi

I want to be a world level chef

Mohammed Hasim

För några år sedan tänkte Mohammed Hasim aldrig på sin framtid. Det var viktigare att fixa mat för dagen. Under sin tid på kockskolan bestämde han sig för att han ville bli en berömd kock. När han avslutade utbildningen fick han en praktikplats på Taj Palace Hotell, ett av de bästa hotellen i Delhi. När jag träffar honom nu berättar han stolt att han fått fast anställning på hotellet och i och med det även en ganska stor löneökning. Lönen räcker till boende, mat och till att spara en rejäl slant varje månad. Hasim har inga svårigheter att planera för framtiden längre. Han berättar att han vill köpa sig ett eget hus och gärna flytta till Kanada.

Rashida, en av eleverna på kockskolan

PwC har stött organisationen för gatubarn, Butterflies, i Delhi i Indien sedan 2006. De senaste åren har stödet gått till att bygga upp kockskolan där Hasim gått, Butterflies School of Culinary and Catering. Här får före detta gatubarn mellan 16-20 år en ettårig utbildning i matlagning och näringslära, men också akademiska ämnen. Målet är att de, efter avslutad utbildning, ska få jobb inom hotell- och restaurangbranschen.

Som en del av stödet från PwC arbetar Social Initiative med Butterflies för att stärka deras verksamhet. Det handlar dels om att mäta resultat men också att hjälpa fler utsatta ungdomar att själva förbättra sin framtid. Idag är det en av fyra elever på skolan som får anställning efter avslutad utbildning. Vi arbetar nu för att öka denna siffra.

Vid mitt senaste besök i Delhi fokuserade vi på att få till långsiktiga samarbeten med hotell för att de ska ta emot elever från skolan som praktikanter. Tillsammans med två medarbetare från Butterflies träffade jag flera olika hotell och responsen vi fick var genomgående positiv. Alla ville gärna erbjuda praktikplatser, något som i många fall kan leda till anställning. Mötena gick så bra att det nästan inte finns tillräckligt många elever att placera på hotellen. Nu hoppas vi kunna se fler än en av fyra elever i arbete under nästa år.