Social Initiative

Före detta gatubarn utbildas i matlagning för att få kvalificerade arbeten

När Rita Panicker startade Butterflies för att hjälpa gatubarn utgick hon från barnen själva och det stöd de ville ha. Hennes filosofi genomsyrar än idag hela Butterflies arbetssätt. På Butterflies i Delhi träffas grupper av barn en gång i månaden för att komma med nya idéer och förändringar som organisationen sedan genomför. På så sätt fortsätter de att utveckla nya relevanta lösningar.

Gatubarn är som fjärilar, de flyger från blomma till blomma under sin korta barndom

Rita Panicker

Rita Panicker, grundare av organisationen Butterflies i Indien

Butterflies mål är att först och främst återförena gatubarnen med sina familjer om det är möjligt. Om detta inte går ger man gatubarnen verktygen att själva kunna förbättra sin framtid och stå på egna ben. En del av Butterflies verksamhet är Butterflies School of Culinary and Catering, en kockskola för gatubarn över 16 år. Under ett år får ungdomarna lära sig både matlagning, näringslära, hygien, servering och catering. Målet är att studenterna ska få kvalificerade jobb inom hotell- och restaurangbranschen. Parallellt med den praktiska utbildningen undervisas studenterna i akademiska ämnen enligt den nationella skolplanen. På detta sätt fullföljer de sin skolgång och får en examen som motsvarar den man får från kommunala skolan.

Eleverna på skolan har ofta lämnat eller blivit lämnad av sin familj vid tidig ålder och levt ett mycket utsatt liv på gatan. Deras bakgrund gör att många inte orkar satsa på utbildning för att om några år få ett betalt jobb som de kan försörja sig på. Social Initiative har arbetat tillsammans med Butterflies för att försöka minska antalet avhopp från kursen. Man har lyckats minska avhoppen från 39% (2012/2013) till 17% (2013/2014). Sedan starten 2009 har 52 gatubarn tagit examen från utbildningen och 23% av dessa har fått arbete. För dessa personer har skolan förändrat hela deras liv. En av dem är Mohammed Hasim.

För några år sedan tänkte Mohammed Hasim aldrig på sin framtid. Det var viktigare att fokusera på mat för dagen. Under sin tid på kockskolan bestämde han sig för att han ville bli en berömd kock. När han avslutade utbildningen fick han en praktikplats på Taj Palace Hotell, ett av de bästa hotellen i Delhi. Han arbetar fortfarande på samma hotell och har nu fått fast anställning med en månadslön som räcker till boende, mat och till att spara en rejäl slant varje månad.

Mohammed Hasim, före detta elev på kockskolan som nu har fast anställning på lyxhotellet Taj Palace Hotel i Delhi