Social Initiative

Kvinnliga entreprenörer sprider solcellsbelysning på landsbygden i Tanzania

Solar Sisters på landsbygden i Tanzania

Solar Sister erbjuder solcellsdriven belysning och skapar samtidigt jobbtillfällen och inkomster för fattiga kvinnor. Genom samarbete med lokala organisationer rekryterar Solar Sister och utbildar kvinnor på landsbygden till att bli entreprenörer – så kallade Solar Sisters – som säljer solcellsdrivna lampor till sina grannar och i närliggande byar. Många av kvinnorna är självhushållande bönder och analfabeter.

8 av 10 människor på landsbygden i södra Afrika lyser upp sina hem med fotogenlampor och stearinljus. De andas in hälsofarlig rök motsvarande två cigarettpaket per dag.

Barnen är glada över sin nya solcellslampa

Genom solcellsbelysning minskar sjukdomar som tuberkulos och grå starr, förgiftning och brännskador. Solcellsdrivna lampor ger upp till 15 gånger mer ljus och dubblar antalet studietimmar för barnen. Dessutom minskar familjens kostnader för belysning markant när de går över till miljövänliga solcellsdrivna lampor istället för fotogen. De årliga utsläppen av koldioxid från fotogenlampor i södra Afrika motsvarar Englands totala årliga koldioxidutsläpp.

Solar Sister stödjer över 1.200 kvinnliga entreprenörer i Uganda, Tanzania och Nigeria. Genom Solar Sister påverkas livet för över 300.000 fattiga människor.

Utanför en hydda på en dammig väg i norra Tanzania träffar vi Hadija som säljer solcellslampor till sina grannar i byn. Själv har hon investerat i en solcellslampa som också kan ladda mobilen. Förutom den ökade säkerheten som solcellslampan ger när hon går ut för att hämta mer majs i förrådet eller lagar mat inne i hyddan, använder hennes barn den för att läsa sina läxor på kvällen. Hadija får dessutom en extra inkomst från att sälja laddningstid till grannarnas mobiltelefoner.

Hadija håller stolt upp sin solcellslampa