Två timmar söder om staden Iringa i Tanzania finner vi det frodiga södra höglandet och byn Maduma. Den röda, bördiga jorden möjliggör för skördar av sötpotatis, rotfrukten jams, majs och solrosor. Här bor Isabella Mgaya, mamma till fyra, mormor, bonde och solcellsentreprenör sedan 2015.

9 av 10 människor på landsbygden i Tanzania saknar tillgång till elektricitet. Istället är de beroende av fotogenlampor som orsakar sjukdomar och släpper ut stora mängder koldioxid. När Isabellas dotter Aisha upptäckte Solar Sister ringde hon direkt upp sin mamma i Maduma.

– Jag visste inget om solenergi, jag hade aldrig sett det. Men min dotter tyckte det var en bra idé och föreslog att vi skulle starta upp även här i Maduma. Jag samlade ihop fler kvinnor som ville engagera sig, säger Isabella.

Solcellslampor bidrar till renare luft i hemmen och minskade koldioxidutsläpp

Solar Sister rekryterar och utbildar fattiga kvinnor på landsbygden i Tanzania till att bli så kallade solcellsentreprenörer. Entreprenörerna säljer solcellslampor i byarna som bidrar till renare luft i hemmen och minskade koldioxidutsläpp. Inkomsten från försäljningen innebär frihet och självständighet för kvinnorna som investerar i bättre utbildning, näringsrik kost och hälsa för familjen.

Till en början var Isabella osäker på om försäljningen skulle lyckas. Produkterna var nya och främmande.
– Jag var inte säker på om det gick att sälja och oroade mig: Kommer någon verkligen köpa det här?

Kunderna köpte inledningsvis få solcellslampor, men i takt med växande popularitet såldes allt fler och större produkter såsom solcellslampor med kapacitet att även ladda mobiltelefonen. Idag arbetar Isabella som solcellsentreprenör där hon säljer och marknadsför ren energi till människor i sin egna by och i närliggande byar.

Försäljningen ger mer än en inkomst

Tack vare den extra inkomsten behöver Isabella och hennes söner inte längre arbeta på andras gårdar för att tjäna pengar.
– Synen på mig har förändrats allt eftersom jag har kunnat förbättra min livssituation. Jag kan köpa gödsel och får bättre och större skördar med högre avkastning, säger Isabella.

Arbetet har även stärkt Isabellas självförtroende och förändrat hennes sociala ställning i byn.
– Tidigare respekterade ingen i byn mig då jag inte hade någon man. Men nu respekterar de mig eftersom jag har en egen inkomst.

Effekterna av Isabellas försäljning sträcker sig bortom den egna familjen. I byn syns numera den lokala butiken upplyst av två solcellslampor och om kvällarna möts byborna av ett välkomnande sken från den lokala puben.

Läs mer om Solar Sister