Kvinnligt entreprenörskap för klimatet

Social Initiative Women & Climate riktar sig till företag och privatpersoner som vill bidra till minskade koldioxidutsläpp och samtidigt skapa arbetstillfällen för kvinnor i låginkomstländer. Som en följd av coronapandemin ökar fattigdomen i världen igen för första gången sedan mitten på 90-talet. Samtidigt ökar halten koldioxid i atmosfären, utan vändning i sikte. Akuta insatser krävs. Därför har vi format Social Initiative Women & Climate.

Med ett årligt bidrag på 200 000 SEK bidrar du varje år direkt till:

12

nya kvinnliga entreprenörer

3000

människor får tillgång till ren energi

650

ton minskade koldioxidutsläpp (motsvarande 1 000 t/r resor Stockholm-London)

Försäljningen av solcellslampor ger mer än en inkomst

Isabella Mgaya är mamma till fyra, mormor, bonde och säljer solcellslampor på landsbygden i Tanzania sedan 2015. Till en början var Isabella osäker på om försäljningen skulle lyckas. Produkterna var nya och främmande. Men efter ett tag började kunderna köpa allt fler och större produkter.

Med den extra inkomsten har Isabella köpt mark och gödsel och på så vis utvecklat sin majsodling, och ökat sina inkomster. Isabella har också investerat i solcellsbelysning till sitt egna hem. Det förenklar matlagningen och barnbarnen kan göra sina läxor. Arbetet har även stärkt Isabellas självförtroende och förändrat hennes sociala ställning i byn.

”Tidigare respekterade ingen i byn mig då jag inte hade någon man. Men nu respekterar de mig eftersom jag har en egen inkomst”, säger Isabella.

Vill du veta mer? Hör av dig till Caroline S Cederlöf på mejl eller 070-091 00 16.