Familjen Rosberg stärker utsatta tjejer

Familjen Rosberg har fyra döttrar och brinner för att stärka utsatta tjejer. De ville gärna engagera hela familjen i insatser både här hemma och i ett land längre bort, med sämre förutsättningar och möjligheter. Utifrån Social Initiatives sökprocess och rekommendation valde familjen att stödja Tjejzonen i Sverige och WISER flickskola i Kenya.

Personlig insats

Efter en utbildning hos Tjejzonen var Ina Rosberg med och bidrog med sin tid och engagemang i Tjejzonens chatt. Under ett par timmar en gång i veckan chattade hon med unga tjejer från hela Sverige. Att få möjlighet att prata om sina känslor och problem och få hjälp att hantera negativa tankar gör ofta stor skillnad för tjejerna.

“Det känns väldigt värdefullt för mig att kunna bidra genom att chatta med tjejer som mår dåligt”, säger Ina.

Besök på plats

Tillsammans med en av döttrarna besökte familjen WISER-skolan som ligger i en liten fiskeby på landsbygden i västra Kenya. Deras dotter deltog i undervisningen och föräldrarna imponerades av den höga kunskapsnivån bland eleverna. Både elever och lärare på skolan fick nya perspektiv och tyckte det var spännande med den svenska eleven.

Mer än att bara ge

Familjen Rosberg tar sitt filantropiska engagemang på lika stort allvar som sina andra investeringar – filantropi är mer än att ”bara” ge.

”Med min bakgrund från investeringsbranschen kändes det naturligt för oss att tänka strategiskt och resultatorienterat även på vårt givande. Social Initiative har hjälpt oss att hitta och kvalitetssäkra två bra organisationer att jobba med för att stärka utsatta tjejer både på hemmaplan och i Afrika”, säger Ulf.

Fokus på effekterna

Genom Social Initiative får familjen Rosberg reda på vilka effekter deras bidrag har; ”Förutom att vi vet hur många flickor som går på skolan och får personliga berättelser från några av dem, så vet vi att 55% av förra årets avgångselever hade behörighet till universitetet. Och detta kan jämföras med 18% i hela Kenya. Det är såhär vi får reda på att vårt stöd verkligen gör skillnad!” säger Ulf
Tack vare familjens stöd till Tjejzonen har Social Initiative utvecklat ett system för att bättre kunna följa upp och mäta effekterna av Tjejzonens arbete. Tjejzonen och Social Initiative har spridit kunskapen och lärdomarna från det här arbetet till fler ideella organisationer, bland annat genom Giva Sverige.