Familjen Rosberg ville stärka utsatta tjejer

Familjen Rosberg har fyra döttrar och brinner för att stärka utsatta tjejer. De ville gärna engagera hela familjen i något projekt både här hemma och i ett land längre bort, med sämre förutsättningar och möjligheter. Efter Social Initiatives sökprocess och rekommendation landade familjen i ett stöd till Tjejzonen i Sverige och till WISER flickskola i Kenya.

Personlig insats

Efter en utbildning hos Tjejzonen kan Ina rycka in och bidra med sin tid och erfarenhet i Tjejzonens chatt. Under ett par timmar chattar hon med unga tjejer från hela Sverige. Att få möjlighet att prata om sina känslor och problem och få hjälp att hantera negativa tankar gör ofta stor skillnad för tjejerna.

“Det känns väldigt värdefullt för mig att kunna bidra genom att chatta med tjejer som mår dåligt”, säger Ina.

Besök på plats

Tillsammans med döttrarna besökte familjen WISER skolan som ligger i en lite fiskeby på landsbygden i västra Kenya. En av döttrarna deltog i undervisningen och imponerades av den höga kunskapsnivån bland barnen. Och eleverna och lärarna på skolan fick nya perspektiv och tyckte det var spännande med den svenska eleven!

Mer än att bara ge

Familjen Rosberg tar sitt filantropiska engagemang på lika stort allvar som sina andra investeringar – filantropi är mer än att ”bara” ge.

”Med min bakgrund från investeringsbranschen kändes det naturligt för oss att tänka strategiskt och resultatorienterat även på vårt givande. Social Initiative har hjälpt oss att hitta och kvalitetssäkra två bra organisationer att jobba med för att stärka utsatta tjejer både på hemmaplan och i Afrika”, säger Ulf.

Fokus på effekterna

Genom Social Initiative får familjen Rosberg reda på vilka effekter deras bidrag har; ”Förutom att vi vet hur många flickor som går på skolan och får personliga berättelser från några av dem, så vet vi att 75% av förra årets avgångselever hade behörighet till universitetet. Och detta kan jämföras med 28% i hela Kenya. Det är såhär vi får reda på att vårt stöd verkligen gör skillnad!” säger Ulf
Tack vare familjens stöd till Tjejzonen har Social Initiative utvecklat ett system för att bättre kunna följa upp och bedöma effekterna av Tjejzonens arbete.