Hon utbildar barnen som växer upp i slummen i Mumbai

När Bina studerade till socialarbetare på universitetet gjorde hon praktik i en kommunal skola i slummen i Mumbai. Hennes uppgift var att följa upp den dåliga närvaron hos barnen. Anledningarna var många; det var långt för barnen att ta sig till skolan, de stannade hemma och tog hand om yngre syskon, de arbetade för att bidra till familjens inkomst.

Bina bestämde sig för att dessa barn också skulle få en bra utbildning, trots de svåra förutsättningarna. Hon startade Door Step School för 30 år sedan. Om inte barnen kunde ta sig till skolan så skulle skolan komma till barnen. Hon gjorde om bussar till klassrum och körde dem dit barnen arbetade.

Många år senare har Indien förändrats och det har även Door Step School. I takt med att de flesta barnen faktiskt börjar skolan så har fokus för Bina istället blivit att se till att barnen går kvar i skolan och faktiskt lär sig något. Bina började med en klass på 20 elever och idag utbildar Door Step School mer än 100,000 barn per år i Mumbai och närliggande områden.

Door Step School var det första projektet som Social Initiative samarbetade med. Genom åren har Social Initiative arbetat aktivt med att förbättra organisationens effektmätning och skalat upp verksamheten till helt nya slumområden i Mumbai.