PRESSMEDDELANDE
Serieentreprenören Barbara Mutabazi växte upp i slummen i Kampala, Uganda. Mot de oddsen lyckades Barbara plugga systemvetenskap på universitetet och sedan återvända till slummen där hon startade organisationen Women in Technology Uganda. Sedan start har de utbildat 8 000 flickor och unga kvinnor i IT och entreprenörskap. Inför internationella kvinnodagen 8 mars är Barbara för första gången i Sverige för att berätta sin historia. 

Med stöd från stiftelser och andra sponsorer har Barbara Mutabazi finansierat sin verksamhet. Det sociala företaget Social Initiative har arbetat med att föra samman henne och Women in Technology Uganda (WITU) med svenska företag och filantroper. Barbara är på plats i Stockholm för att starta upp samarbetet med Social Initiative. Syftet med partnerskapet är att accelerera och växa WITUs verksamhet. 

”Modellen som Social Initiative skapat är så spännande. För oss sociala entreprenörer är kapital en förutsättning för att driva verksamhet, men inte tillräckligt. Att Social Initiative ger stöd utöver kapital i form av strategirådgivning och stöd är minst lika värdefullt för vår uppskalning”, säger Barbara Mutabazi. 

Under besöket i Stockholm passar Barbara på att berätta om sin verksamhet under ett flertal möten och evenemang, bland annat på ett seminarium om socialt entreprenörskap på Handelshögskolan i Stockholm. 

”Det finns så många personer och företag som vill göra skillnad. På Social Initiative har vi stöttat sociala entreprenörer i 17 år men har på senare år sett en starkt växande efterfrågan från svenska företag och filantroper att engagera sig och bidra till en positiv samhällsutveckling. Precis som alla sociala entreprenörer vi samarbetar med har Barbara en unik bakgrund och lever i den problematik hon och WITU arbetar för att förändra. Därför kan hon hitta lösningar som gör bestående skillnad”, säger Caroline Cederlöf, grundare Social Initiative. 

WITU planerar att skala upp verksamheten till fler områden i Kampala de närmsta åren för att nå ut till ännu fler flickor och unga kvinnor. Utöver det finansiella stödet från svenska företag och filantroper kommer Social Initiative ha en rådgivande roll och coacha WITU i arbetet med att stärka resultatmätningen och effektivisera deras program och verksamhet. 

Barbara Mutabazi 
Barbara Mutabazi växte upp med sin mamma under fattiga förhållanden i slummen i Kampala. Hon lyckades få ett av de 1 500 eftertraktade stipendierna som ges ut av den ugandiska regeringen varje år och kunde studera systemvetenskap på Makerere University. Barbara ägnade fritiden åt att utbilda tjejer i grannområdet inom IT, många av dem hade aldrig rört en dator tidigare. 2014 startade hon Women in Technology Uganda (WITU) som har stort fokus på entreprenörskap och yrkesförberedande utbildning för att få kvinnor i arbete. Inom tre månader efter examen från WITU har 85% sysselsättning. Barbara är även medgrundare till Hive Colab, en co-working space med techfokus i Kampala.