Social Initiative höll flera evenemang och möten under den sociala entreprenören Barbara Mutabazis besök i Stockholm. Ett av dessa var ett fullsatt seminarium på Handelshögskolan i Stockholm. Det fanns ett stort intresse bland publiken på Handelshögskolan att förstå Social Initiatives modell. Frågor rörde även Barbaras och Women in Technology Ugandas (WITU) drivkrafter och möjlighet att nå ut till de allra fattigaste som behöver stödet mest. Under samtalen med filantroper diskuterades WITUs planer framöver och hur de kan skala upp och nå ut till fler eftersom behovet är så stort.

Det uppstod även intressanta diskussioner om kvinnors roll i Uganda, hur de påverkas av traditionella sedvanor och hur deras möjligheter till utbildning, arbete och frihet skiljer sig från männens. Att investera i utbildning för flickor och unga kvinnor har många positiva ringar på vattnet och ger effekt långt bortom den enskilda kvinnan.

När en kvinna får utbildning och inkomst påverkar det inte bara hennes eget liv och framtid. Hon investerar i sina barns utbildning och hälsa, hennes söner är mer benägna att acceptera att deras framtida fruar arbetar, hennes döttrar investerar i utbildning för sina barn och hon blir mer respekterad av sin man och omgivningen. På så sätt leder det till varaktig förändring på samhällsnivå.

Barbaras besök uppmärksammades bland annat i en artikel i Omvärlden och i ett blogginlägg hos Handelshögskolan.

 

Läs mer om vår modell och samarbeten