Sedan 2017 har Social Initiative Educate Girls (vårt partnerskap med privatpersoner för flickors utbildning) samarbetat med Kakenya’s Dream för att erbjuda högkvalitativ utbildning för Maasai-flickor samtidigt som de skyddas mot kvinnlig könsstympning och tidiga äktenskap.

I samband med att vårt partnerskap går mot sitt slut berättar Kakenya Ntaiya, den social entreprenören bakom Kakenya’s Dream, och Caroline Cederlöf, medgrundare av Social Initiative, om vårt samarbete och de resultat vi har uppnått tillsammans under det sexåriga partnerskapet.

Varför valde Social Initiative att samarbeta med Kakenya’s Dream?

”Vi sökte efter en social entreprenör som jobbade på ett bra sätt med att ge utsatta flickor utbildning. Det som gjorde Kakenya’s Dream så speciellt är drivkraften och bakgrunden hos den sociala entreprenören, Kakenya Ntaiya, som själv växte upp i en Maasai-by. Om det finns någon som förstår hur skadliga traditioner och sedvänjor kan stoppas och hur man får till en långvarig förändring för att förhindra könsstympning, tidiga äktenskap och tonårsgraviditeter, så är det Kakenya”, säger Caroline.

Social Initiative Educate Girls stöd till Kakenya’s Dream

När Social Initiative Educate Girls inledde sitt partnerskap med Kakenya’s Dream 2017, hade organisationen just påbörjat bygget av en gymnasieskola och förberedde sig för att välkomna sina första 20 elever året därpå.

Social Initiative Educate Girls stöd har gått till att bygga 6 klassrum, 5 sovsalar, ett lärarkontor och en matsal så att skolan ska kunna välkomna 360 flickor från närliggande byar – de allra flesta med Maasai-bakgrund.

”Att finansiera bygget av en skola är en sak. Att skapa en solid grund för att den ska fungera väl på lång sikt är en annan sak”, konstaterar Caroline

När Social Initiative samarbetar med en organisation ger vi både finansiellt stöd och delar med oss av kunskap och expertis. Det icke-finansiella stödet  är skräddarsytt utifrån varje organisations utmaningar och behov.

I det här fallet var den största utmaningen organisationens styrning och ekonomiska hantering. För att lägga en stabil grund för att driva skolan fokuserade vi på att bygga en organisation med delat ledarskap och utveckla ett gediget ekonomihanteringssystem.

”As an early and long-term supporter the financial and strategic guidance that Social Initiative has provided has been invaluable to us over the past six years. Social Initiative’s questions and dialogue made us look at our work from different angles and helped us to professionalize our operations from a small NGO in its infancy to a leader in the FGM space and in Kenya”, säger Kakenya Ntaiya.

Nu kan fler Maasai-flickor uppnå sina drömmar

Vi är mycket stolta, inte bara över den starka organisation Kakenya’s Dream har blivit, utan också över allt vi har uppnått tillsammans. Bygget av gymnasieskolan för 360 elever närmar sig sitt slut och ger just nu 154 Maasai-flickor en trygg plats för akademisk och personlig utveckling. Vi ser fram emot att följa deras fortsatta resa för att bygga en bättre framtid för många fler flickor.

Effekten vi har uppnått tillsammans

Sedan gymnasieskolan öppnande 2018:
206 flickor har fått möjlighet till en gymnasieutbildning
0% av flickorna på skolan har blivit könsstympade

Under 2022:
100% av eleverna blev godkända på sina slutprov, jämfört med det nationella snittet på 53% i Kenya
81% av eleverna fick tillräckligt bra betyg för att få stipendium för universitetsstudier, jämfört med 19% i landet
90% av eleverna fortsatte till högre studier, jämfört med det nationella snittet på endast 11% i Kenya

Sociala entreprenören Kakenya Ntaiya

 

Kakenya Ntaiya grundade Kakenya’s Dream efter att ha sett och upplevt utmaningarna med att växa upp som flicka i Maasaikulturen. Driven av en passion för utbildning och en livslång dröm om att bli lärare grundade Kakenya internatskolan Kakenya’s Centre for Excellence. Skolan erbjuder flickor en högkvalitativ utbildning samtidigt som de skyddas från könsstympning och barnäktenskap.

Mer om Kakenya’s Dream