Tillsammans med Social Initiative har Fagerhult sedan 2015 samarbetat med Solar Sister i sitt initiativ Bright Future och bidragit till att sprida ljus i Tanzania. De fick höra att solcellsentreprenörerna i genomsnitt går 3–4 timmar om dagen till fots för att nå sina kunder. Därför bestämde sig kollegorna på Fagerhult för att gå samman och samla in pengar för att köpa cyklar till solcellsentreprenörerna. Då underlättas deras transport och de kan utvidga sina säljområden och sprida ljus till fler.

Målet var att samla in pengar till 80 cyklar, men under besöket till Tanzania i mars lämnade medarbetarna över hela 100 cyklar till Solar Sister.

– Tack vare en riktad kampanj lyckades vi samla in mer än målet. Det känns väldigt roligt att fler Solar Sister-entreprenörer får cyklar, säger Niclas Thulin på Fagerhult som var med Caroline Cederlöf från Social Initiative i Tanzania.

Solar Sister-entreprenören Loveness Urio menar att cyklarna kommer underlätta hennes jobb.

– Med cykeln blir det enklare att nå fram till kunderna, säger hon.

Solar Sister samarbetar även med organisationen globalbike, som producerar cyklarna. Dessutom lär de kvinnorna montering, underhåll och reparation så att cyklarna håller länge. Med nya kunskaper öppnas nya inkomstmöjligheter upp för kvinnorna, som kan reparera även andras cyklar.

 

Läs mer om medarbetarengagemang