Under hösten besökte Anne och Michael Olsson skolan Kakenya’s Center for Excellence som de stöttat i tre år genom Social Initiative Educate Girls. Skolan är en internatskola för masai-flickor där de i en trygg miljö, utan att riskera könsstympning, får en möjlighet att utbilda sig.

– Det var väldigt roligt att göra ett besök på plats. Det har varit givande med digitala besök och jag tycker att det har fungerat mycket bra, men det är ändå något annat att vara på plats, säger Anne.

Kakenya’s Center for Excellence startades av den sociala entreprenören Kakenya Ntaiya, som själv har en masai-bakgrund. Skolan ligger på toppen av en kulle ute på landsbygden i västra Kenya. Anne och Michaels bilresa till skolan var skumpig och tog lite längre tid än planerat då vägarna var leriga efter tidigare monsunregn.

– Under bilresan fick vi möjlighet att se otroligt mycket. Både djur, byar och odlingar. När vi väl kom fram till skolan så slogs vi av hur oerhört vackert den ligger. Hela området är väldigt vackert, och skolan har en fantastisk utsikt över vidderna.

Skolan ligger på en höjd med fin utsikt.

Social Initiative Educate Girls har stöttat verksamheten så att man har kunnat bygga en gymnasieskola där 112 flickor från fattiga familjer med masai-bakgrund går. Nu fick Anne och Michael se resultatet av sitt stöd på plats.

– Vi har löpande fått uppdateringar kring skolans utveckling, både vad gäller byggnationen och akademiska resultat. Under besöket pratade vi med både rektor och lärare och fick ännu bättre förståelse för den höga nivån som utbildningen på skolan faktiskt håller. Det var också roligt att se det nya biblioteket och att det var så välordnat och fint runt byggnaderna.

Besöket började med lunch med rektor, lärare och personal. Efter det visade några i personalen samt två av eleverna runt Anne och Michael på skolan.

– Eleverna var glada och stolta, och vi märkte att personalen var väldigt måna om flickornas utveckling och utbildning. Vi förstod också att de verkligen uppskattar den kunskap som Social Initiative bidrar med för utvecklingen av skolan – utöver det finansiella stödet, vilket var roligt att höra.

Lektion på Kakenya Center for Excellence.

Anne och Michael kände att de fick en bra bild av skolan, lärare och elever och fick ut mycket från sitt besök under en halvdag.

– Det blir något helt annat när man är på plats och jag rekommenderar verkligen andra att också göra ett besök. Det är väldigt roligt att få se vad vi och Social Initiative har varit med och bidragit till, avslutar Anne.

 

 

 

Läs Kakenyas story