Mörkret har lagt sig över stockholmstaken och människor skyndar fram för att slippa januarikylan, men inne på Playhouse Teater på Drottninggatan är det desto varmare. Där sorlar konversationerna till tonerna av afrobeat medan bubbel hälls upp i glasen. Social Initiative firar 20 år av partnerskap och effekt tillsammans med uppdragsgivare, kollegor, vänner och familj, och stämningen gör att minusgraderna utanför känns långt borta. På plats är också kvällens hedersgäst – den sociala entreprenören Victoria Gichuhi som rest från Kenya för att ikväll berätta om den gymnasieskola hon startat och driver.

Skapar respekt och förståelse mellan eleverna

Skolans namn, Daraja Academy, betyder “bro” på kiswahili. Victoria förklarar hur eleverna som består av flickor från fattiga familjer runt om i Kenya, bygger broar över klyftor i flera dimensioner. Utöver gymnasieutbildningen arbetar skolan med att skapa respekt och förståelse mellan eleverna, vilket bygger broar över de etniska splittringar som tynger Kenya. Flickorna utbildas även inom ledarskap, vilket bygger broar till framtidsmöjligheter som annars skulle förbli drömmar.

Utbildar morgondagens ledare

Idag går Victoria över Stockholms broar på väg till Viktor Rydbergs Gymnasium för att träffa skolledningen och utbyta erfarenheter och kunskap kring att driva en skola och utbilda morgondagens ledare. För att möta behoven i den utbildningskris som råder i stora delar av världen och inte minst i östra Afrika, startade Social Initiative Social Initiative Educate Girls. Initiativet skapar grupper av filantroper som slår samman sina tillgångar för att stötta tre noggrant utvalda utbildningsorganisationer. Det gemensamma stödet har haft en positiv effekt på både antal flickor som utbildas och kvaliteten på utbildningen. Under 2023 kommer det finnas möjlighet för fler personer att ansluta sig till initiativet.

Daraja Academy är en av de organisationer som stöds genom Social Initiative Educate Girls. På Daraja går över 95% av eleverna klart gymnasiet i jämförelse med ca 40% i Kenya som helhet. Över 85% av Darajas elever pluggar vidare på högre utbildning efter att de gått klart på Daraja, i ett land där i snitt 10% pluggar vidare efter gymnasiet.

Social Initiatives 20-årsfirande möjlighet att träffas

Ett helt annat snitt som Victoria bidragit till att höja är antalet skratt på Social Initiatives kontor. Under jubileumsveckan som gått har mötena avlöst varandra, samtidigt som den ordinarie verksamheten rullat på som vanligt – men aldrig utan att leenden har spridits. Så blir det när alla inblandade är stolta över det vi gemensamt åstadkommer.

“Social Initiative är inte bara en uppskattad partner som lyssnar och stöttar Daraja Academy utifrån vår egen filosofi. Efter att ha kommit hit och sett hur hårt- och engagerat de arbetar, samtidigt som jag fått lära känna teamet ännu bättre, så ser jag dem nu som mina riktiga vänner”, säger Victoria.

“Med min bakgrund kommer verklig förståelse för pengars värde. Jag har sett det, och jag har upplevt det. Att göra något bra med de tillgångar man har är därför ett val väl värt att fira. Det har varit en ära att få representera de sociala entreprenörerna på Social Initiatives 20-årsjubileum och kunna förklara direkt för uppdragsgivarna vilken inverkan de faktiskt har på världen.”

Ombytt och redo för den kenyanska värmen står hon nu i bomullsklänning och väntar på taxin till Arlanda. I stället för “hejdå” säger vi “ses snart” då Social Initiative har planerat en resa till Kenya redan i mars för att besöka Daraja Academy och de andra sociala entreprenörer vi samarbetar med i landet.

 

Mer om Daraja