Indien har skakats av omfattande protester efter det brutala våldtäktsmordet på en ung läkarstudent i Kolkata i början av augusti. Händelsen har vänt blickarna mot ett djupare samhällsproblem: våldet och trakasserierna som indiska kvinnor möter dagligen.

Ett farligt land för kvinnor

Statistik från National Family Health Survey i Indien visar att omkring 30 procent av indiska kvinnor har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld någon gång i livet. Enligt en global undersökning 2018 rankades Indien som det farligaste landet för kvinnor, på grund av höga nivåer av våldtäkter, människohandel och könsdiskriminering. Troligtvis finns ett stort mörkertal när det kommer till anmälningar av sexuella övergrepp, på grund av socialt stigma och bristande förtroende för rättssystemet.

Det är inte bara storstäder som drabbas – våldet och de djupt rotade patriarkala normerna är lika allvarliga på landsbygden. Kvinnor utsätts inte heller bara för våld i det offentliga rummet. Hemmet är ofta en farlig plats, där våld i nära relationer är vanligt. Enligt National Crime Records Bureau har fall av våld i hemmet ökat dramatiskt under de senaste åren, och särskilt under pandemin.

Flickor får en starkare röst genom utbildning

Trots denna dystra verklighet finns det hopp om förändring. VOICE 4 Girls (VOICE) är en av de krafter som arbetar för att förändra situationen för kvinnor i Indien. VOICE arbetar med flickor i marginaliserade samhällen och utbildar dem om deras rättigheter, sexuell hälsa och att upptäcka och förebygga olika typer av våld. Genom interaktiva läger ger de unga flickor verktyg för att stå upp för sig själva, fatta självständiga beslut och undvika att fastna i negativa könsroller. Lägren hålls av unga högskolestuderande som rekryteras och utbildas av VOICE. Tack vare den låga åldersskillnaden blir studenterna ofta starka förebilder för flickorna och de öppnar upp sig mer, jämfört med för en lärare eller förälder.

En ny generation män

Men VOICE 4 Girls nöjer sig inte där. Genom samarbetet med Social Initiative har de även utvecklat egna program för pojkar. Genom att utbilda pojkar om jämställdhet, respekt och icke-våldsamma lösningar vill organisationen skapa en ny generation män som ser på kvinnor som sina jämlikar och arbetar för att bryta den våldsspiral som har plågat Indien så länge.

Efter två 10-dagars läger kunde VOICE 4 Girls mäta en tydlig förbättring i pojkarnas kunskaper och förståelse om våld:

Anusha – den outtröttliga sociala entreprenören

Bakom VOICE 4 Girls står grundaren Anusha Bharadwaj, en social entreprenör som har vigt sitt liv åt att förbättra livet för unga flickor i Indien. Hennes drivkraft kommer från en övertygelse om att utbildning måste börja tidigt för att skapa långsiktiga effekter. Anusha har sett den direkta påverkan VOICE arbete har haft på tusentals flickors och pojkars liv och är övertygad om att attitydförändringar hos unga är avgörande för att minska våldet mot kvinnor. Under hennes ledning har VOICE 4 Girls blivit en viktig aktör i kampen för kvinnors rättigheter i Indien.

I samarbete med Social Initiative och stöd från en svensk familj har VOICE 4 Girls kunnat utveckla och skala sitt arbete. Utöver det viktiga arbetet med pojkar har de också spridit sin modell till dagskolor i Indien. Varje år utbildar VOICE knappt 20 000 flickor och pojkar. Genom sitt innovativa arbete ger VOICE 4 Girls en röst åt de som annars förblir osynliga och lägger grunden för ett tryggare och mer jämställt samhälle i Indien.

 

Läs om fler sociala entreprenörer med innovativa lösningar på samhällsutmaningar