Det säger Barbara Mutabazi som föddes i slummen i Kampala 1986 och bodde med sin mamma och bror i ett hus med ett enda rum. Hennes pappa var en rik man, men han var gift med en annan kvinna, och därför var Barbara, hennes mamma och bror inte hans huvudsakliga familj. Barbara förstod tidigt att kvinnornas liv i slummen var svåra och utsatta. Deras liv begränsades av brist på självförtroende och ett starkt beroende av män. Många fick inte tillåtelse att röra sig fritt eller arbeta och våld var vanligt förekommande.

– Redan som liten ville jag hjälpa de här kvinnorna ur sina svåra situationer och också fly undan samma utveckling och framtid, säger Barbara.

Pappan betalade ändå för Barbara och broderns skolgång. När pappan plötsligt dog tog Barbaras mamma alla jobb hon kunde få för att kunna betala för barnens utbildning, och Barbara studerade hårt för sina betyg. Hon gick ut gymnasiet med toppbetyg och tack vare det lyckades hon få ett av de eftertraktade och väldigt få stipendierna som ges varje år av den ugandiska staten för universitetsstudier.

IT banar väg ur fattigdom och hopplöshet för kvinnorna

Barbara började på Makerere University i Kampala där hon läste systemvetenskap. På sin fritid började hon lära ut grundläggande IT till tjejer i slummen som hoppat av skolan och var arbetslösa. I Uganda är cirka 40 procent av ungdomarna varken i arbete eller utbildning. Intresset för Barbaras lektioner var mycket stort. När en av granntjejerna fick jobb tack vare sina datorkunskaper började Barbara ana vilka möjligheter IT ger kvinnor från fattiga områden. Kunskaperna öppnar dörrar till jobb, frihet och en ljusare framtid för kvinnorna och deras familjer.

Efter examen påbörjade Barbara en karriär inom olika IT-bolag, men kände att hennes arbete inte gjorde någon skillnad. Hon beslutade sig för att återvända till slummen och starta Women in Technology Uganda (WITU). WITU utbildar kvinnor mellan 16 och 35 år i yrkesförberedande kunskaper så som intervjuteknik, CV-skrivande och grundläggande ekonomi och de arbetar aktivt med att stärka kvinnornas självförtroende.

– Vi tar ett helhetsgrepp om kvinnornas utbildning och vi börjar med självförtroendet. Allt börjar med en tro på att du har potential att förbättra ditt liv och att du faktiskt kan uppnå det. Att du föds fattig betyder inte att du måste förbli det, säger Barbara.

De flesta får anställning efter programmet

Lillian Zawedde, WITU-alumn, lär deltagarna hur man producerar hudkräm under en lektion i Kampala

Sedan WITU grundades 2014 har 8 000 tjejer fått utbildning i Kampala och de håller just nu på att starta upp sin verksamhet i Mbarara i västra Uganda. Resultaten är imponerade, 88 procent av deltagarna har någon form av sysselsättning efter programmet. Mer än hälften har en anställning, 36 procent driver eget företag och knappt 7 procent studerar vidare.

Barbara var på besök i Stockholm för att starta upp det nya samarbetet och träffade de filantroper som gått samman för att stötta WITU och två andra sociala entreprenörer som arbetar med utbildning för tjejer i Uganda och Kenya. Stödet från Social Initiative ger WITU möjlighet att etablera sig i nya slumområden i Kampala och att stärka upp resultatmätningen. Filantroperna kommer att få följa utvecklingen och framstegen på nära håll, och tyckte att det var inspirerande och spännande att få träffa Barbara och höra henne berätta sin historia.

 

Läs mer om våra sociala entreprenörer