Coronapandemin för med sig en lång rad utmaningar. Vi lyfter nu några exempel på hur de sociala entreprenörer vi samarbetar med anpassar sina verksamheter för att fortsätta nå sina målgrupper och bidra till förändring i samhället, trots pandemin.

Door Step School i Mumbai ger barn i slumområden utbildningsstöd som ger dem förutsättningar att klara sin skolgång. Door Step School ställde snabbt om sin verksamhet för att fortsätta nå barnen i slumområdena även under de nedstängningar som följt av coronapandemin.

Över 4000 läxuppgifter och 35 utbildningsfilmer

Det visade sig att många barn har tillgång till en mobil via sina föräldrar eller grannar. Door Step School har satt upp över 100 klassvisa WhatsApp-grupper där lärarna delar utbildningsmaterial, läxor och videos så att barnens lärande inte ska stanna av. På två månader har lärarna skapat över 4 000 läxuppgifter och 35 filmer.

Barnen gör läxorna och deras föräldrar spelar in filmer eller tar bilder som visar att de gjort läxan.

 

Fortbildning för lärare och stöd av engelskspråkiga volontärer

Lärarna på Door Step School får fortbildning en halvdag i veckan via Zoom. Door Step School har också passat på att utbilda både lärare och familjerna i hur man skyddar sig mot covid-19. Med så många som arbetar hemifrån, har Door Step School tagit tillfället i akt att skapa ett program där elever som normalt går i Door Step Schools engelskaklasser får stöd av en engelskspråkig volontär digitalt.

Läsplattor med engelskalektioner

Just nu håller Door Step School på att se om de kan köpa in läsplattor med engelskalektioner som kan cirkuleras mellan barnen med hjälp av deras lärare. Dessa kan vara en bra investering, inte bara i nuläget, utan även för eventuella framtida nedstängningar.

 

Läs om hur WISER i Kenya anpassat sin verksamhet